Mobilforbud i skolen engasjerer helt til landsdekkende nyheter

Rektor på Fyllingsdalen Videregående skole har innført mobilforbud i skoletimene. Det engasjerer!
Publisert: torsdag 07. september 2023

Fyllingsdalen videregående skole har innført mobilforbud i undervisningen. Før hver undervisningsøkt må elevene sette mobiltelefonen sin i flymodus og plassere den i mobilhotell I klasserommet. Nå ønsker ledelsen å inspirere andre skoler til å følge etter.

Konstante avbrytelser i undervisningen


Det durer, lyser og vibrerer i sekkene rundt om i norske klasserom og barn, ungdom og lærere blir forstyrret og ukonsentrerte. Problemet er mobilen.
På Fyllingsdalen videregående skole har de nå tatt grep for å gjøre det enklere for elever og lærere å få mest mulig ut av timene. «Vi har et sterkt engasjement for elevene våre, og ønsker å legge til rette for det beste læringsmiljøet for våre elever.» sier rektor Trond Botnen. Ledelsen fikk stadig tilbakemeldinger fra lærere om at mobilbruken var svært forstyrrende både for elever og lærere og så det som sitt ansvar å ta grep.


Hvordan oppstod ideen om å introdusere en mobilforbud på skolen?


«Jeg har alltid vært opptatt av det. Jeg er ganske ny her på skolen som rektor og hørte at mange lærere var frustrert over mobilbruken. Jeg har aldri vært i tvil. Mobilbruk hører ikke hjemme i skolen» sier rektor Trond Botnen. Og derfra startet ballen å rulle med å minimere mobilbruken i skoletiden.


«Det var svært viktig for oss å gjøre dette på en skikkelig måte. Vi ønsket at alle skulle bli hørt slik at vi kom frem til en løsning vi har troen på at skal fungere. Når man først skal innføre en slik endring så er min erfaring at det må gjøres skikkelig. Fra start til slutt» sier rektor.


«Vi diskuterte saken i skoleledelsen, vi snakket med tillitsvalgte, lærerne, ansatte, og elevrådet. For å få til dette måtte vi gjøre endringer i ordensreglementet og det krever at vi også klarerte saken juridisk med skoleeier (Vestland Fylkeskommune). Etter flere møter innførte vi det nye reglementet om mobilforbud I undervisningen fra skolestart høsten 2023» sier rektor.


Bekymringer og motstand


Nye regler om mobilforbud i den videregående skole er ikke akkurat et kortsiktig popularitetstiltak skulle man tro? «Ikke alle parter var umiddelbart positive, men etter gode diskusjoner rundt temaet innså også elevene at det nok ville bidra positivt til deres konsentrasjon og ikke minst den faglige utviklingen. Noen var så klart bekymret for tyveri når de ble klar over at mobilene skulle innleveres når timen starter. Dette var så klart viktig for oss å hensynta når vi skulle finne ut av det praktiske. Vi er 550 elever på skolen. Vi kan ikke la en eventualitet styre en god ting» sier rektor.

Løsningen vi ønsket, fantes ikke – produktutviklet sammen med Plexibutikken.no


«Det startet med et Google-søk og vi kikket på flere ulike løsninger uten å finne noe vi ble fornøyd med. Vi ønsket en løsning som ikke tok for mye plass, som så pent ut, var lett å montere, som ga god oversikt over hvilke mobiler som er innlevert og som var lett for elevene å hente ut sine telefoner fra. Vi ønsket også en fleksibel løsning mht. antall rom til mobilene. Det var da vi oppdaget Plexibutikken.no. De leverer lokalproduserte produkter i plexiglass av høyeste kvalitet og lager også produkter på skreddersøm sammen med kundene sine. De lyttet til vår idé og sammen kom vi frem til THEO Mobilhotell. Mobilhotellet henger nå i alle klasserom og elevene er allerede i gang med å bruke dette. Vi syns det er litt ekstra moro at vi er en pioner innenfor området og at flere skoler nå får muligheten til å benytte seg av samme løsning» sier rektor. "Vi syns det er utrolig inspirerende å få jobbe så tett med kundene våre og utvikle produkter som andre får glede av. Vi ser allerede at ordrene strømmer på fra flere skoler som har latt seg inspirere" forteller Markedssjef i Plexibutikken.no, Anne-Kjersti Sundby.

 

Må være gjennomtenkt, skal det tas seriøst


«Vår erfaring fra andre prosjekter er at når nye regler skal innføres, så må det være gjennomtenkt for at det skal tas seriøst av elevene. Ser ting skikkelig ut og har tydelige regler, så vil elevene respektere det på en annen måte og ikke minst forholde seg til det. En ting som var svært viktig for alle parter var å sikre at ikke mobilene forsvant eller kom i feil hender. Vi valgte derfor å henge opp mobilhotellene nære lærerplassen i klasserommet, et godt stykke fra døren slik det ikke vil være naturlig å ta med seg andres telefoner. Vi har også nummerert hvert mobilrom slik at hver elev benytter samme nummeret uansett hvilket klasserom de befinner seg i. På den måten tar vi også hensyn til at elevene flytter seg rundt og likevel kan være sikker på å ikke ta feil telefon når de går ut av timen. Det vil også da være enkelt å se hvem som evt. har glemt å sette opp sin telefon.» sier rektor.


Håper på bedre læringsresultater i tiden fremover


Om prosjektet lykkes eller ikke, gjenstår å se, men rektor har stor tro på at dette vil oppleves som svært positivt for elevene og deres lærings- og klassemiljø, og ikke minst for skolens lærere.
«Vi lever i en verden med utallige forstyrrelser, da spesielt fra digitale enheter. Vi har til enhver tid «elevenes beste» i fokus og håper virkelig at dette bidrar til en bedre hverdag for de viktigste på skolen vår» sier rektor.


Klar melding til andre skoleledelser – våg å ta en beslutning


Hva vil du si til andre skoler som vurderer å iverksette lignende tiltak? spør vi rektor. «Våg å ta en beslutning og ikke overlat det til lærerne i ethvert klasserom. Vi må hjelpe lærerne å lykkes og stå sammen i slike beslutninger. Vi må våge å stikke hodet frem når det er noe vi tror på» sier rektor


Er det aspekter ved prosjektet som dere i ettertid ser at dere kunne ha gjort annerledes eller bedre? «Vi har akkurat kommet i gang og det kan godt hende at vi etter hvert ser at det er ting vi burde endre på. Foreløpig har vi bare støtt på et litt artig problem; ingen visste plutselig ikke hva klokken var. Vi har ikke hatt klokker i klasserommet så plutselig måtte vi gå til innkjøp av veggur. Det sier litt om hvor avhengig vi har blitt av mobilene våre.


Digital skole som henger med på utviklingen i samfunnet


Selv med innføring av mobilfri sone er rektor klar i sin tale; «Vi er en digital skole med bruk av skjermer og digitale løsninger side om side med fysiske bøker. Vi ønsker å henge med på utviklingen samtidig som vi legger til rette for et best mulig læringsmiljø» avslutter rektor Trond Botnen.

 

Rektor Trond Botnen har etter oppstart vært å se i både Bergensavisen, TV2 Nyhetene, på TV2.no etter innføringen. Les artikkelen fra TV2.no her.

THEO Mobilhotell

- utviklet av Plexibutikken i samarbeid med Fyllingsdalen Videregående skole. Mobilhotellene kan enkelt monteres utenpå hverandre.

THEO Mobilhotell - 5 rom THEO Mobilhotell - 5 rom
Horisontal plassering vegg - 1 rad / 5 rom
kr 687,50
inkl. mva
Varenummer: 10012124
THEO Mobilhotell - 16 rom THEO Mobilhotell - 16 rom
Horisontal plassering vegg - 1 rad / 16 rom
kr 2 250,00
inkl. mva
Varenummer: 10012911